Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

Κ.Ο. ΠΑ.ΣΟ.Κ.
ΤΟΜΕΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
ΤΟΜΕΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

                                                                                         Αθήνα   30    Νοεμβρίου 2007


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
Προς
Τους  κ.κ. Υπουργούς Μεταφορών και Επικοινωνιών
και
Οικονομίας και Οικονομικών
                                                                                 
ΘΕΜΑ:   Η Ν.Δ. με την πολιτική της για τον ΟΤΕ παγίδεψε το ελληνικό δημόσιο, ακρωτηρίασε το δημόσιο συμφέρον και υποθήκευσε το μέλλον του Ομίλου.

 


Κύριοι Υπουργοί,

Η κυβέρνηση πανικόβλητη από δημοσιεύματα του Τύπου που φέρουν ιδιώτες επενδυτές με μεγάλα ποσοστά συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ να ζητούν αποφασιστικό ρόλο στο μάνατζμεντ και το μέλλον του Ομίλου προχωρεί σε μυστικές διαπραγματεύσεις. Παγιδευμένη από την αλλοπρόσαλλη πολιτική της,  ενώ έκανε λόγο για στρατηγικούς επενδυτές, στην πράξη πούλησε μεγάλα πακέτα του ΟΤΕ για να καλύψει τις μαύρες τρύπες της οικονομικής της πολιτικής. Για να κάνει πιο ελκυστικά τα "πακέτα εκποίησης του ΟΤΕ" κατήργησε τις ασφαλιστικές δικλείδες του ν. 2257/94 και του ν. 2843/00, μείωσε τα ποσοστά του δημοσίου κάτω του 33% και επέτρεψε σε ιδιώτες επενδυτές να συμπληρώσουν ποσό πέραν του ορίου του 5%.

Όλα τα παραπάνω ήταν το αποτέλεσμα απουσίας στρατηγικής από την Κυβέρνηση  Καραμανλή στο τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, γεγονός που έχει επανειλημμένα επιβεβαιωθεί ακόμα και από διορισμένα από την κυβέρνηση στελέχη, όπως ο Πρόεδρος του ΟΤΕ ή ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ. Ταυτόχρονα με τους πολίτες και την διεθνή εικόνα της χώρας, θύμα αυτού του στρατηγικού ελλείμματος είναι  ο ΟΤΕ, η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας στην ΝΑ Ευρώπη με υψηλή στρατηγική σημασία για την ανάπτυξη της. Αυτόν τον τηλεπικοινωνιακό Όμιλο αντί να τον ωθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξή του με επενδύσεις στα ευρυζωνικά δίκτυα και τις συνδυασμένες υπηρεσίες, τον χρησιμοποίησε κοντόθωρα, μικροκομματικά, με έναν ακραίο νεοφιλελευθερισμό. Το αποτέλεσμα, σήμερα είναι αντί να δίνει μάχες για το μέλλον, δίνει μάχες οπισθοφυλακής.  Παγίδευσε το ελληνικό δημόσιο, ακρωτηρίασε το δημόσιο συμφέρον και υποθήκευσε το μέλλον του Ομίλου.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια είτε με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης είτε με πρωτοβουλία της διορισμένης από αυτήν Διοίκησης του ΟΤΕ είτε από ενέργειες τρίτων λόγω αδράνειας της κυβέρνησης, έχουμε γίνει μάρτυρες των παρακάτω γεγονότων:
•        Το 2004 η κυβέρνηση ανακοινώνει την πρόθεση της να πωλήσει σημαντικό μέρος του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει το Δημόσιο στον ΟΤΕ καθώς επίσης να εκχωρήσει την διοίκηση του σε μεγάλο Ευρωπαίο τηλεπικοινωνιακό πάροχο ο οποίος θα αποτελέσει τον τηλεπικοινωνιακό εταίρο του ΟΤΕ.
•        Το 2005 η διοίκηση του ΟΤΕ υλοποιεί μεγάλο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του προσωπικού του ΟΤΕ τελικού κόστους άνω του 1 δις Ευρώ με σκοπό να καταστήσει τον ΟΤΕ ελκυστικό για εξαγορά.
•        Το 2005 ο ΟΤΕ πωλεί τις θυγατρικές του Cosmofon και Globul στην άλλη θυγατρική του Cosmote και εισπράττει 490 εκατ. Ευρώ.
•        To 2005 o ΟΤΕ πωλεί το μερίδιο του στη θυγατρική του Cosmorom στην θυγατρική του Cosmote.
•        Το 2006 πωλεί την Armentel έναντι 342 εκατ. Ευρώ.
•        To 2007 η θυγατρική του Cosmote εξαγοράζει την αλυσίδα καταστημάτων GERMANOS έναντι 1.6 δις Ευρώ,
•        Το 2007 ο ΟΤΕ απορροφά την θυγατρική του Otenet.
•        Το 2007 βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια επιθετικής εξαγοράς του ΟΤΕ που μέχρι σήμερα φαίνεται να ελέγχει τουλάχιστον το 17% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης, ενώ με τον έλεγχο του 20% αποκτά δικαιώματα μειοψηφίας.
•        Το 2007 ο ΟΤΕ προχωρά στην εξαγορά του 33% της θυγατρικής του Cosmote έναντι 3 δις Ευρώ.
•        Το 2008 ο ΟΤΕ προγραμματίζει την πώληση της θυγατρικής του Infote με προσδοκώμενα έσοδα 250 εκατ. Ευρώ.
•        Από το 2005 και μετά παρατηρείται σημαντική υποχώρηση της ποιότητας των υπηρεσιών του ΟΤΕ προς τους καταναλωτές με χαρακτηριστικότερο το χρόνο νέας σύνδεσης ή το χρόνο αποκατάστασης βλαβών.
•        Από το 2006 και μετά παρατηρείται αύξηση των απασχολούμενων στον οργανισμό με χρήση πολυδαίδαλων εργασιακών σχέσεων μίσθωσης, πρόσληψης κτλ εργαζομένων.
•        Τέλος, από το 2004 και μετά παρατηρείται έλλειψη στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδίου ανάπτυξης του Οργανισμού και περιορισμένο επενδυτικό πλάνο σε νέες τεχνολογίες σε πλήρη αντίθεση με ότι συμβαίνει την ίδια περίοδο σε όλες τις δυναμικές επιχειρήσεις του κλάδου στην Ευρώπη.

Τα προαναφέρομενα  σε συνδυασμό με την διοικητική αποδιάρθρωση του Ομίλου επιδείνωσαν δραματικά τις υπηρεσίες προς τους  συνδρομητές με χαρακτηριστικά:

-         Τους εξαιρετικά πολλαπλάσιους χρόνους νέων συνδέσεων, αποκατάστασης βλαβών που γίνονται ακόμα χειρότεροι όταν πρόκειται για νέα σύνδεση ή άρση βλάβης ADSL
-         Την εγκατάλειψη του κοινωνικού ρόλου του ΟΤΕ σε απομακρυσμένες περιοχές.
-         Την παροχή υποβαθμισμένων υπηρεσιών προς άλλους παρόχους.
-         Την έλλειψη υλικών, ανταλλακτικών και συνεργείων για την ολοκλήρωση έργων του ΟΤΕ καθώς και την αδυναμία επίλυσης τεχνικών προβλημάτων.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η διόγκωση της διαμεσολάβησης και του ρουσφετιού.
Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι η Κυβέρνηση και η Διοίκηση του ΟΤΕ ακολουθούν μια πολιτική που κινείται στους άξονες: «Τρώγε από τα έτοιμα»,  «Ανακάτευε  την τράπουλα» και «Άσε και βλέπουμε». Μιας πολιτικής που οδηγεί στην απαξίωση της μεγαλύτερης επιχείρησης της ΝΑ Ευρώπης, μιας επιχείρησης με μεγάλη στρατηγική σημασία για την οικονομία της χώρας.

Όμως, η κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει ότι ο Όμιλος του ΟΤΕ:
• Χτίστηκε με το απόθεμα του Έλληνα πολίτη .
• Στήριξε για δεκαετίες την ανάπτυξη της χώρας.
• Αποτέλεσε το μεγάλο όχημα της οικονομικής επέκτασης και διπλωματίας στην νοτιοανατολική Ευρώπη.
• Έγινε μοχλός παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε όλη τη χώρα.
• Έχει ουσιαστικό ρόλο στην ασφάλεια της χώρας.

Επειδή  το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έγκαιρα έχει διατυπώσει στο πρόγραμμά του ότι δεν είναι ανεκτές πολιτικές που οδηγούν στον αφελληνισμό κρίσιμων στρατηγικών παραγωγικών τομέων.
Επειδή υπερασπίζεται μια άλλη πρόταση για τον όμιλο του ΟΤΕ  όπου το δημόσιο έχει κεντρικό ρόλο στο μάνατζμεντ του Ομίλου για να προσφέρει καθολικές σύγχρονες ανταγωνιστικές υπηρεσίες στην οικονομία και στον πολίτη.
Επειδή στο καθεστώς του εργασιακού μεσαίωνα το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αντιπροτείνει συλλογικές συμβάσεις με κοινωνικά συμβόλαια.

Για τους λόγους αυτούς

ΕΠΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ κ.κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ

1. Για το πραγματικό σχέδιο της Κυβέρνησης για το μέλλον του ΟΤΕ.
2. Για τις ευθύνες της Κυβέρνησης σχετικά με την διαφαινόμενη επιθετική εξαγορά του Ομίλου ΟΤΕ και το ενδεχόμενο ο μέτοχος που κατέχει σήμερα τουλάχιστον το 17% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ να βρεθεί  με μερίδιο μεγαλύτερο εκείνο του Δημοσίου.
3. Για τις ευθύνες των επιπτώσεων στην ασφάλεια της χώρας από ενδεχόμενη επιθετική εξαγορά του Ομίλου ΟΤΕ.
4. Για τις επιπτώσεις σε επενδύσεις δικτύων υπηρεσιών νέας γενιάς και προϊόντων από την κίνηση δανεισμού για την εξαγορά της COSMOTE καθώς και το ύψος και τους όρους του δανεισμού.
5. Για την ανυπαρξία  επενδυτικών σχεδίων   του ΟΤΕ από το 2004 μέχρι σήμερα.
6. Για τις επιπτώσεις από την εθελουσία έξοδο 5.500 εργαζομένων με υψηλό βαθμό εκπαίδευσης και εμπειρίας στην διάρθρωση της εταιρείας και στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες. 
7. Για τους τρόπους με τους οποίους προσέλαβε την τελευταία 4ετία χιλιάδες νέους εργαζόμενους καθώς και το καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα που επιχειρεί να διαμορφώσει.
8. Για τις ευθύνες αρνητικής επιδείνωσης  του μέσου χρόνου αναμονής για νέα σύνδεση και του μέσου χρόνου αποκατάστασης βλάβης από το 2004 μέχρι σήμερα;
9. Για τους λόγους που οδηγούν στην πώληση της INFOTE και τις διασφαλίσεις που προβλέπονται   για τους εργαζόμενους.
10. Για την διοικητική αποδιάρθρωση του Ομίλου.

 

ΟΙ ΕΠΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ


ΤΣΙΟΚΑΣ ΧΑΡΗΣ
ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΣΚΟΥΛΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΒΕΡΡΑΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ
ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΠΕΤΡΟΣ
ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ ΗΛΙΑΣ
ΚΑΤΡΙΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΛΑΜΠΙΡΗΣ ΗΛΙΑΣ
ΜΑΝΤΑΤΖΗ ΤΣΕΤΙΝ
ΝΑΣΙΩΚΑΣ ΕΚΤΟΡΑΣ
ΠΕΡΛΕΠΕ – ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΡΑΠΤΗ ΣΥΛΒΑΝΑ
ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΧΑΙΔΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΤΟΝΙΑ
ΒΕΡΕΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΣ
ΖΩΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΚΑΡΤΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΡΟΒΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΑΡΓΥΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΚΑΤΣΕΛΗ ΛΟΥΚΑ
ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΜΩΡΑΊΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΦΛΩΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ

ΔΑΜΑΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΒΑΣΩ

ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ